Choď na obsah Choď na menu

Prevádzkový poriadok

Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia Akvavita, s.r.o., vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou MP SR č. 653/2002 Z.z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom č.105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou MF SR č. 226/2004 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technolog. zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu.

 

1. V pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov. Prevádzkovateľ pálenice poskytuje službu pálenia destilátov len z kvasov dovezených pestovateľmi, nie zo zdrojov pálenice.

 

2. Výrobné obdobie v pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začatie výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom ročnom období..

 

3. Na základe zákona o spotrebnej dani z liehu a súvisiacich predpisov si pestovateľ môže dať vyrobiť vlastný destilát z vlastných surovín v množstve 43 litrov absolútneho alkoholu (l.a.) za polovičnú sadzbu dane za jedno výrobné obdobie. Pri výrobe destilátu nad uvedený limit platí pestovateľ plnú sadzbu spotrebnej dane.

 

4. Prevádzkovateľ pálenice prijme kvas na ďalšie spracovanie na základe žiadosti pestovateľa. Vzor žiadosti poskytne prevádzkovateľ.
Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesi alebo predmety (drevo, plasty, drôty a pod.). Kvas vykvasený v železných (pozinkovaných) nádobách pálenica neprijme odmietne spracovať.

 

5. Pri preberaní kvasu prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu , chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak,že nie je vhodný na výrobu destilátu.

6. V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.

 

7.Výrobné zariadenie umožňuje na jednu várku vykonať destiláciu v množstve max. 300 l a min.200 l kvasu, preto je potrebné pripraviť kvas približne v násobkoch uvedeného množstva. Ak má pestovateľ kvas v menšom množstve (do 200 l) a trvá na jeho spracovaní, musí súhlasiť s tým, že bude spracovaný s kvasom rovnakého druhu iného pestovateľa. Vypálený destilát bude medzi týchto pestovateľov rozdelený úmerne podľa ich množstva kvasov.

 

8. V čase výroby destilátu sa v priestoroch výroby smie zdržiavať prevádzkovateľ a pestovateľ ktorému sa ovocný kvas momentálne spracúva na ovocný destilát.

 

9. Vyrobený destilát je pestovateľ povinný najneskôr do 30 dní prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa spolu so spotrebnou daňou z liehu. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je oprávnený vydať vyrobený lieh plnoletému členovi jeho domácnosti, ktorý sa preukáže žiadosťou na výrobu destilátu .

 

10. Pestovateľ odoberie vyrobený destilát do svojich nádob. Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi degustovať vyrobený destilát, kontrolovať jeho množstvo a stupňovitosť, ak o to požiada. Pestovateľ je povinný spolu s prevzatým destilátom z priestorov pálenice vypratať aj nádoby v ktorých doviezol kvas na pálenie.

 

11. Vypálený destilát nesmie byť predmetom predaja.

 

12. Pracovníci pálenice sú povinní sústavne dbať, aby boli dodržiavané predpisy  bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup výroby destilátu a prevádzkový poriadok.

 

13. Reklamácie na kvalitu a množstvo vyrobeného destilátu sa riešia podľa Reklamačného poriadku, ktorý je umiestnený na viditeľnom mieste v priestore pálenice.

 

14. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu z vlastných kvasov je povinný sa oboznámiť s obsahom prevádzkového poriadku a v priestoroch pálenice sa ním riadiť.